26 Mart 2013 Salı

3 Kuşağın Elinden

Eşim ile evlendik ve işi dolayısıyla İstanbul'a gelmek durumunda kaldık. Tabi aileler hala Gemlik'te olduğu için  sürekli olarak hafta sonları gidiyoruz. Her gittiğimizde de hem annem hemde kayınvalidem harika sorfalar hazırlıyor. Tabi farklı kültürlere ait sofralar olunca her tadı, her görüntüyü bir arada yaşıyoruz.

Ben Bursa Gemlikli'yim. Zeytinin içinde büyümüş biri olarak en fazla zeytinyağlı yemekleri bilirim, çok ta severim. Hele ki zeytinyağında kızarmış karışık kızartma deyince akan sular durur. Çok ağır olur dediğinizi duyar gibiyim ama inanın sanıldığı kadar ağır olmaz ve çok lezzetlidir.

Eşim de Gaziantepli. Ooo diyorsunuz bunu da duyuyorum. Bu kadar zengin ve bol etli bir mutfak daha olamaz herhalde. Tabi biz gidince Gaziantep sofrası karşılıyor bizi kayınvalidemde. Nasıl mağrifetlidir kendisi anlatamam size. Kebaplar, yuvalamalar, çiğ köfteler. Antep sofrası için ayrı bir konu açacağım. Bu sefer kendi memleketimin sofrasından örnekler var.

Gemliğe gittiğimizde kardeşimde buluşuruz genelde. En son buluşmada yine zeytinyağlı tatlar vardı soframızda. Bakalım kimler neler yapmış...

                                  


  • Keçi bacağı -anneannemin elinden. Keçi bacağı ile uzaktan yakından alakası yok ama adı öyle gelmiş öyle gidiyor. Belkide var ama ben bilmiyorum, Bilen varsa aydınlatsın beni.
  • Salata otu, nam-ı diğer yalancı maydanoz otu - annemin elinden. Otlar haşlandı, zeytinyağı ve bol limon eşlik etti kendilerine.
  • Yufka böreği - benim elimden. Kışa girmeden önce sac üzerinde yapılan ev yufkaları ile yufkaları ıslatarak yapılıyor. Ara katlara istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Yumuşak olması için üzerine 1 adet yumurta ve birkaç kaşık yoğurdu çırpıp sürmeniz yeterli olacaktır.
Gördüklerinizin hepsi 3 kuşağın elinden çıktı. Aslında biz bir araya geldiğimizde 5 kuşak yapıyoruz ama 1. kuşak çok yaşlı artık sadece örgü örüyor,5. kuşakta çok küçük daha yeni yeni konuşuyor.Şimdi kafanız karıştı değil mi. Özetle şöyle söyleyebilirim en büyük kuşak torununun torununu görmüş oldu :) MAAŞALLAH!

Bakalım fotoğraflar neler anlatmış...








Böreğimi son hali

                                                                      Salata otu

                                                                     Keçi Bacağı







6 yorum :

  1. Kuru yufkadan yapılmış böreğe bayılırım çokta yaparım elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. hepsi harika görünüyor canım.Afiyet bal şeker olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım, bir gün hep beraberde afiyet olur inşallah :)

      Sil
  3. Hepsi çok lezzetli görünüyor
    Değişik kültürlerin bir araya gelmesi ne kadar güzel bişey
    Zeytinyağlı yemekleride,güneydoğu yemeklerinide çok severim.Çok şanlısınız:)
    Zeytinyağının sağlığa etkisini kanıtlamış oldunuz bu yazıyla:)5 kuşak hayatta maşaalah Allah uzun ömürler versin
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin canım Allah hepimizin sevdiklerine uzun ömürler versin :)

      Sil

div class='clear'/>